Blødgjort, smeltet og omformet

Blødgjort, smeltet og omformet

I en lille by lidt væk fra kysten i det sydlige Sri Lanka finder man Plantation villa. 

Alt er roligt her. To hvide kaniner hopper rundt i græsset. En smuk – men skør lille hane, med et ynkeligt kykliky, vandre rundt mellem massagehuset og lægernes kontor. Den ynder at deltage ved konsultationerne – hopper op på bordet og hakker sit næb i underlaget som om den søger føde. Opmærksomhed er nok det den finder. 

Ind i mellem tager ællingerne en svømmetur i de to ‘ponds’ hvor der bor små og store fisk og haletudser.   

Siddende i de skønne lænestole ved lægernes kontor, ser man isfugle, papegøjer, egern, aber og firben i de høje træer der omgiver villaen. 

Her er smukt, roligt og ordentligt. 

Kontrasten til det hele er stenbruddet! I det lille bjerg bag Plantation villa er der et stort sår. Her brydes sten til byggeri. De bruger dynamit til at knuse klippen. Jeg så det på en gåtur: Først ser man store stykker klippe springe ud fra et punkt på bjerget. Så kommer lyden! Et dybt brag som koncentreret torden. Fascinerende!

Dagsrytmen er fast. Hver dag starter med yoga. Så tager jeg min medicin, der er tilpasset min Dosha og det jeg ellers lider af. I mit tilfælde lidt allergi. Masser af ingefær, koriander og peber af forskellig slags. 

Så morgenmad. Mit favorit måltid her! Frugt og kokos og sirup. De andre måltider kan være en udfordring for mig, da jeg hverken er fan af chili, koriander eller karry. Jeg prøver det hele af og vender mig nok til det i løbet at de tre uger jeg vil spendere her. Det gode er at jeg sjældent spiser for meget. 

Maden er hovedsagelig vegansk og tilpasset så den afbalancerer alle tre dosha: vata, pitta og kapha. 

Efter morgenmad starter Ayurveda behandlingerne. Først en form for massage og så en behandling som kan være mere eller mindre behagelig. Inhalere olie i næsen for at rense bihulerne bliver aldrig min favorit. Hvorimod en stabilt dryppende oliestråle på panden er en af mine favoritter. Hjerneskallen løfter sig og hjernen bliver mør og blød… og stille. Ahhhh….

At blive masseret hver dag i tre uger – sansynligvis ‘once in a lifetime’. Min krop suger hver en sensation ind. Hovedmassage, ansigtsmassage, skuldermassage, mavemassage, kropmassage eller fodmassage. Fantastisk! 

Min massør hedder Kamal. Hans krop er tynd men hans hænder er stærke og kærlige, præcise og lettere ru af at massere hver dag. Og kloge. De finder de helt rigtige steder at lægge tryk og blidhed der hvor det er behovet. 

Mellem måltider, behandlinger og yoga er der stadig tid til at udforske nærområdet. Enten til fods, i Tuck tuck eller bil hvis man vil længere væk. Kl 17 er der yoga igen og derefter aftensmad.

Min krop bliver smidig, afslappet og skifter form. Min hjerne bliver blød og langsom og elsker det! Og mit sind får lov til at være lige der hvor det har lyst til at være. Det skifter fra dag til dag. Nogle dage løber tårerne. Andre dag er det glæde. Og vreden dukker også op en gang i mellem. Så kigger jeg på dem – følelserne – i bedste buddhistiske facon og lader dem langsomt forsvinde så freden kan sænke sig igen. Tilbage er en rolig glæde og taknemmelighed. 

Skuldrene falder ned. Hofterne mærkes anderledes efter all den yoga. For tiden er det Jess fra Australien der står for yoga undervisningen. Hver dag arbejder vi med et af de fem elementer: jord, vand, ild, luft og rum (space). Hun kræver meget og udfordrer os. Man kan mærke sin krop og energi. 

Ved fuldmåne tændes bål og regnen kom. Fødder i jorden, kroppen mod ildens varme og kølende dråber fra himlen. Tæt på elementerne. 

En aften fik vi besøg af en lokal munk. Han talte om følelser – vrede, sorg og misundelse. Vi lyttede andægtigt. Som afslutning blev en hvid tråd rullet ud fra ham til os alle – som vi sad der – perler på en snor. Med snoren i hånden chantede han for os alle. Til sidst blev snoren rullet ind og munken delte snoren i stykker og bandt et armbånd på hver af vores håndled. 

Sri Lanka er smuk, grøn og frodigt. Det er regntid og regnen kommer pludselig, tung og tæt og hurtigt overstået. 

Jeg nyder ufatteligt meget denne tid for contemplation og finder glæde i at genkalde mig tai chi og fokusere på det indre liv og den mere spirituelle del af livet. Det helt rette for mig at gøre på dette tidspunkt i mit liv. 

Nu er der kun 3 dage tilbage af opholdet og virkeligheden skræmmer. … Ha ha nej egentlig ikke. Jeg skal mødes med en dejlig veninde på Seychellerne og glæder mig til at drikke kaffe, spise brød med smør og måske endda kød…


One thought on “Blødgjort, smeltet og omformet

  1. Kære Kari
    Det var da den smukkeste og blødeste beskrivelse af dit Ayurveda ophold. Man kan virkelig mærke hvor godt det gør dig. :-)) Må det forblive indeni dig altid, så du altid kan trække på de oplevelser et blødt og dybt sted indeni.

    Ikke til at forstå at der allerede er gået et halvt år – tiden går bare så hurtigt!

    Jeg har mange gange tænkt på, hvad du skrev til mig i en sms inden du tog afsted: Husk vi kan mødes i bølgerne! Og hver gang jeg har været ved noget havvand lige siden, har jeg rørt ved vandet og sendt en hilsen videre til dig. Vi er forbundne jorden rundt – havene forbinder os. 🙂

    De kærligste havhilsener fra Randi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *