At dykke med de farligste hajer

At dykke med de farligste hajer

Efter instruktør eksamen havde jeg stadig en uges kursus. Specialiteter så som drift-dive, deep dive, wreck dive og vedligehold at udstyr. Det blev en fantastisk uge med skønne dyk. Vi fik også den lokale speciality: Bull Shark dive. Tyrehaj på dansk. Tyrehajer tælles som blandt de tre mest aggressive hajer i verden sammen med Tigerhaj og den Store Hvidhaj.

I Playa del Carmen kan man vælge imellem to slags dyk med de store (180 – 260 cm) hajer: enten bare kigge eller deltage i en fodringssituation. Lokalt har man aftalt bestemte tidspunkter for de to slags dyk. Så når man vælger et dyk uden fordring, så oplever man rolige hajer der svømmer roligt rundt få cm over bunden. Jeg har ikke været på et dyk hvor de fodre og har ikke lyst til det. Men jeg har set en video og det er tydeligt at se hvordan hajernes bevægelsesmønstre ændrer sig, så snart de ved at der er mad til dem.

Tyrehajerne er i området en ganske kort periode. Det er store drægtige hunner, som er på vej til det sted, hvor de føder deres unger. Man ved ikke helt hvor, men regner med at hunnerne svømmer ind i floder og laguner for at føde ungerne. Det særlige ved tyrehajer er netop deres evne til at gå op ad floder og dermed ind i brak eller ferskvand. Det er også her at de fleste sammenstød med mennesker er sket.

Men tilbage til kurset. Vores dybdedyk (ned til 40 meter) foregik i det område hvor tyrehajerne opholder sig. De svømmer rundt på et plateau på godt 20 meters dybde og vi skulle længere ud for at finde ned til 40 meter. Vi har knapt 7 minutter på den dybde og svømmer derefter langsomt ind mod kysten. Når man har været så dybt som 40 meter, er det vigtig at komme langsomt op. Så vi havde en del dykkertid over plateauet, hvor vi kunne nyde de smukke dyr, der svømmede roligt rundt på bunden, mens vi hang oppe i vandmassen på ca. 15 meters dybde.

Sådan gik det fint på første dyk. Men ved næste dybdedyk var vi kommet ind i det tidsrum hvor man fodrer hajerne! Da vi kom op fra dybet, var det tydeligt at hajerne havde skiftet bevægelsesmønster. Kraftigere og hurtigere bevægelser! Jeg så optil 8 hajer på samme tid! Som på forrige dyk lå vi oppe i vandmassen på ca. 15. meter. Men denne gang blev hajerne ikke nede på bunden! Et par stykker af dem svømmede op i vandmassen og en kom hen imod os! Vi søgte tæt sammen og iagttog dyret meget nøje for at se dets næste træk. Men heldigvis svømmede den væk uden at komme nærmere. Da vi kom op i båden sad der allerede to andre dykkere fra holdet. De var kommet meget hurtigt op efter alt for tæt nærkontakt med en af hajerne. Som med os havde hajen svømmet op imod dem. Men den var komme så tæt på dem at de kunne se dens tænder! Ikke spor sjovt!

På kurset diskuterede vi emnet: Bør man fodre hajerne? Bør man overhovedet arrangere så mange dyk med dem? For mig at se er det noget rod at fodre dem. Og jeg frygter, at det kun er et spørgsmål om tid, før der sker en ulykke. Men mine følelser er absolut blandede. Jeg er samtidigt utrolig taknemmelig for at have oplevet disse smukke dyr på tæt hold.

I Cabo Pulmo så jeg dem igen. Her fodres ikke og tyrehajerne opholder sig omkring et skibsvrag. Igen fantastisk at opleve deres elegante bevægelser lige over bunden.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *